Wat je altijd al wilde weten van de verloskundige

Schermafbeelding 2023 10 16 Om 14.47.25

Als je een (eerste) kind verwacht, heb je vaak tientallen vragen voor de verloskundige. Mannen hebben bij de verloskundige vaak net zoveel vragen als vrouwen. Al zijn ze wellicht anders van insteek. Verloskundige Marlies Koers stelde een top 10 samen met meest gestelde vragen door mannen. Kortom: de belangrijkste dingen die jij moet weten van de verloskundige in een notendop.

  1. Wat is de rol van de verloskundige?
    De verloskundige is een medisch professional (99% vrouw / 1% man) die jou en je vrouw begeleidt tijdens de zwangerschap, geboorte en de kraamtijd.
  2. Welke opleiding heeft een verloskundige gehad?
    Een verloskundige heeft een vierjarige HBO-opleiding achter de rug en kan daarna kiezen of ze in de praktijk wil werken of in het ziekenhuis. Een verloskundige werkzaam in het ziekenhuis heet een ‘klinisch verloskundige’ en werkt onder supervisie van de gynaecoloog.
     
  3. Hoe kies je de verloskundige?
    Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig om naar een verloskundige te gaan en kan dus gewoon een verloskundige in de buurt bellen.
  4. Wat doet de verloskundige tijdens de zwangerschap?
    Er vinden ongeveer 12 tot 15 zwangerschapscontroles plaats op de praktijk en bij elke controle komen er verschillende thema’s aan bod. Van prenatale screening tot leefstijl en van bloedonderzoeken tot het geboorteplan. Ook wordt er aan de buik gevoeld en naar het babyhartje geluisterd. Stel gerust alle vragen die je hebt. 
  5. Wat doet de verloskundige als de zwangerschap niet vlekkeloos verloopt?
    De verloskundige is getraind om risico’s op te sporen. Bij twijfel of bij hoog-risico patiënten kan zij verwijzen naar een andere zorgverlener zoals de gynaecoloog, een bekkenfysiotherapeut of een diëtiste. 
  6. Wat doet een verloskundige als ze geen cliënten ziet?
    Verloskundigen hebben een dynamische baan: de ene dag spreekuur op de praktijk, de volgende dag een bereikbaarheidsdienst voor bevallingen, spoed en kraamvisites (vaak 24 of soms zelfs 48 uur). 
  7. Kan ik de verloskundige midden in de nacht bellen?
    Als er geen bevalling is, slaapt de verloskundige ‘s nachts thuis tot ze opgeroepen wordt. Bel je in de nacht omdat de weeën bij je vrouw begonnen zijn, dikke kans dat je haar wakker belt. Ze vinden dit geen enkel probleem want vrijwel alle baby’s komen ‘s nachts, voel je dus vooral niet bezwaard. 
  8. Wat is de rol van de verloskundige na de geboorte?
    Zodra de baby geboren is, zie je de verloskundige ongeveer om de dag bij je thuis voor kraamvisites. Deze bezoekjes staan in het teken van napraten over de bevalling met jullie, de bloeddruk meten, hechtingen bekijken en informatie en advies geven.  
  9. Hebben verloskundigen nog andere functies naast het begeleiden van zwangere vrouwen?
    Verloskundigen kunnen zich bijscholen en hebben daarom hun eigen specialisme naast het reguliere vak. Denk aan spiraaltjes plaatsen, echo’s kunnen maken of borstvoedingsspecialist zijn. 
  10. Wat is volgens verloskundigen de beste plek om te bevallen?
    Verloskundigen hebben geen voorkeur voor een thuisbevalling of poliklinisch in het ziekenhuis, omdat zij getraind zijn in hulp bieden en zorg verlenen. Ook in geval van een complicatie kunnen zij handelingen uitvoeren zoals een infuus aanleggen, zuurstof geven of medicatie toedienen. Kies dus vooral waar jullie je goed bij voelen.

Marlies Koers is verloskundige en werkt met drie collega’s in een middelgrote stadspraktijk in Deventer. Daarnaast is ze auteur van de twee bestsellers Dagboek van een verloskundige en Sorry dat ik je wakker bel. Beide boeken geven een inkijkje in het dagelijkse leven van een verloskundige.