KOKEN IN DE KRAAMWEEK (EN DAARNA!)

Scherm Afbeelding 2024 01 30 Om 16.07.59 Min

In de kraamweek krijg je zoveel nieuwe indrukken dat even lekker koken en gezond eten er wel eens bij in kan schieten. Speciaal voor (Future) Dad selecteerde kookboekenauteur Janneke Philippi drie eenvoudige, lekkere en gezonde gerechten uit haar kookboek Heerlijk simpel. Heerlijk simpel bevat meer dan 100 recepten voor iedereen die houdt van lekker eten, maar weinig tijd heeft om lang in de keuken te staan. Een herdruk van het boek verschijnt eind najaar 2021.

www.jannekephilippi.nl

cannelloni met gehakt, wilde spinazie en mozzarella

voor 4 personen

Alleen de spinazie vraagt een pan op het vuur, het vlees en de saus is niet meer werk dan mengen en pureren.

500 gram wilde spinazie

2 eetlepels olijfolie

2 blikken gepelde tomaten (à 400 gram)

2 tenen knoflook

300 gram rundergehakt

1 blikje tomatenpuree (70 gram)

1 theelepel gedroogde oregano

12 verse lasagnebladen

4 bollen mozzarella (à 125 gram)

handvol geraspte Parmezaanse kaas

– staafmixer, 4 eenpersoonsovenschaaltjes of 1 grote ovenschaal (18 x 28 cm)

Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Was de spinazie en verwijder de harde stelen. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Voeg de spinazie in porties toe en laat al omscheppend slinken en het vrijkomend vocht verdampen. 

Pureer intussen met de staafmixer de inhoud van de blikken tomaat met de gepelde knoflook. Meng in een kom het gehakt met de tomatenpuree en de oregano. Voeg zout en peper naar smaak toe en verdeel het gehakt in twaalf porties. Scheur de bollen mozzarella in stukjes.

Schenk in de ovenschaal(tjes) een laagje tomatensaus. Leg onderaan op de korte kant van elk lasagnevel een portie gehakt. Leg de spinazie en helft van de mozzarella erbij en rol alle bladen op. Leg de rolletjes op de naad in de ovenschaal(tjes). Schenk de tomatensaus erover. Beleg met de rest van de mozzarella en bestrooi met peper en een royale laag Parmezaanse kaas.

Bak de cannelloni in de voorverwarmde oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Strooi er uit de oven nog wat extra parmezaan over.

Bereiden: 20 minuten

Oven: 25-30 minuten

Parmezaanse kip met basilicum

voor 4 personen

Je nieuwe gezinsfavoriet! Met stevig brood en een salade erbij zit je bovendien snel aan tafel.

1 blik pomodorini (400 gram)

1 teen knoflook

4 scharrelkipfilets

1 bol mozzarella (125 gram)

25 gram geraspte Parmezaanse kaas

olijfolie extra vierge

handvol basilicumblaadjes

– staafmixer, lage ovenschaal

Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Pureer de inhoud van het blik kerstomaatjes met de gepelde knoflook. Schenk een laagje tomatensaus in de ovenschaal.

Leg de kipfilets erin. Snijd de mozzarella in plakjes en leg ze op de kip. Bestrooi met de Parmezaanse kaas.

Bak de kipfilets in de voorverwarmde oven in 20 minuten goudbruin en gaar. Besprenkel uit de oven met een straaltje olijfolie extra vierge en bestrooi met wat extra parmezaan en de basilicumblaadjes.

Bereiden: 10 minuten

Oven: 20 minuten

geroosterde aubergineschotel met buffelmozzarella

voor 4 personen

Geen groente is zo veelzijdig als de aubergine. En er is geen keuken die deze van oorsprong Aziatische groente zo omarmt als de Italiaanse. Pellegrino Artusi, grondlegger van de Italiaanse keuken, schreef eind 19e eeuw al dat de aubergine een groente is om in ere te houden.

2 aubergines

7-8 eetlepels olijfolie

2 blikken pomodorini (à 400 gram)

2 tenen knoflook

flinke handvol geraspte Parmezaanse kaas

2 bollen buffelmozzarella (à 125 gram)

handvol basilicumblaadjes

– bakplaat, staafmixer, grote ovenschaal

Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Snijd de aubergines in plakken en leg ze op een bakplaat. Besprenkel ze met de helft van de olijfolie. Rooster de aubergine 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Pureer intussen de inhoud van de blikken kerstomaatjes met de gepelde knoflook. Roer de rest van de olijfolie en de parmezaan erdoor. Snijd de mozzarella in plakjes.

Schenk een beetje tomatensaus in de ovenschaal. Leg er afwisselend lagen aubergine en mozzarella in. Schep over elke laag een beetje tomatensaus. Eindig met aubergine en een dunne laag tomatensaus.

Bak de aubergineschotel nog 10-15 minuten in de voorverwarmde oven. Besprenkel met extra olijfolie en bestrooi met de basilicumblaadjes en eventueel wat extra Parmezaanse kaas. 

Bereiden: 20 minuten

Oven: 20-25 minuten