EEN BOEKJE OPEN DOEN!

Scherm­afbeelding 2024 01 30 Om 15.41.44

Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band tussen vader en baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal.

Contact maken met je baby
Als kersverse vader ben je misschien nog aan het zoeken hoe je contact kunt maken met je pasgeborene. Een goede manier is praten met je baby. Hij vindt het heel fijn om je stem te horen, net zoals die van zijn moeder. Dat kun je goed aan je baby zien. De cadans van de zinnen, jouw geruststellende, veilige stem, de woorden die ze horen: het draagt allemaal bij aan hun talige ontwikkeling en het geeft je kind een veilig gevoel. Waarover je praat maakt niet zoveel uit. Benoem wat je doet: sokken uit, luier aan, handen wassen, straks naar buiten. Samen praten gaat ook steeds leuker worden: je kindje zal steeds meer reageren. 

Praten, zingen en voorlezen

Wat ook heel leuk is, zowel voor je kind als voor jezelf: voorlezen! Kan dat al bij baby’s? Genieten ze dan al van verhaaltjes? Het antwoord is: ja, baby’s kunnen veel meer dan je denkt. Vanaf de eerste dag luistert je baby naar jouw stem. Al begrijpt hij nog niet wat je zegt, hij weet dat jij het bent. In het eerste jaar leert je kind spelenderwijs nieuwe dingen, zoals taal. Bijvoorbeeld als je zingt, kletst én samen boekjes leest. Je kunt samen naar de plaatjes kijken en hardop vertellen wat er te zien is. Als je dat regelmatig doet, gaat je kind het voorleesmoment herkennen. Als bonus wordt er tijdens het voorlezen vaak geknuffeld en is er plaats voor een kus geven midden in het verhaal. Goed voor levenslange herinnering aan intieme momenten.

Kijken naar stippen en sterren
Om samen te lezen maak je eerst oogcontact met de baby door het vriendelijk en met volle aandacht aan te kijken. Boekjes zijn heel handig omdat je gemakkelijk bij de plaatjes iets kunt vertellen en er iets bij kunt verzinnen. Dat kan echt ook al bij een babyboekje met alleen stipjes en sterretjes. Baby’s reageren het eerst op duidelijke zwart-witpatronen, ze kijken er geboeid naar. Naar zulke patronen kijken is goed voor hun visuele ontwikkeling. 


Unieke voorleesstijl van vaders
Vaders hebben net als moeders een unieke manier van voorlezen. Ze dagen kinderen met hun eigen voorleesstijl uit. Vaders gaan bijvoorbeeld wat vrijer en creatiever om met de tekst uit het boek en gebruiken andere taal. Uit onderzoek blijkt dat ze het verhaal vaak levendig brengen. Kinderen profiteren er het meeste van als beide ouders regelmatig een boekje openslaan.

Voorleestips

• Laat je baby het boekje zelf ontdekken: grijpen, sabbelen, ermee zwaaien en gooien.

• Leg je baby zo neer dat je oogcontact kunt maken. Je baby kan dan zien wie er voorleest en jij kan zien wat je baby boeit.

  • Laat je baby rustig kijken terwijl je het boekje stil voor hem houdt.
  • Benoem wat er te zien is, verzin er iets bij of zing een liedje.
  • Voorlezen aan je baby duurt maar kort, een paar minuten is vaak al genoeg.

Welke boekjes zijn geschikt om voor te lezen aan je baby?

  1. Boekjes met veel contrast, zoals patronen in zwart-wit. Of met felle kleuren en donkere duidelijke vormen. 
  2. Boekjes die de aandacht vasthouden. Een krakende bladzijde, spiegelend glinsterfolie, een voelelement. Dat houdt je baby lekker bezig.
  3. Boekjes voor babyhandjes. Boekjes van hanteerbaar formaat. Niet te groot, niet te dik, niet te zwaar. Zachte, stoffen boekjes met afgeronde hoeken, zodat je baby zich niet kan bezeren. En natuurlijk zonder losse onderdelen en scheurvast.
  4. Boekjes die te overzien zijn. Een plaatje per pagina is genoeg. Bijvoorbeeld een dier of voorwerp dat je baby uit zijn omgeving kent. Duidelijk afgebeeld met zo min mogelijk details.

Wanneer kun je het beste voorlezen aan je baby?

  1. Voorlezen aan baby’s kan ’s middags en ’s avonds voor het slapengaan. Of ’s morgens vroeg, wanneer het thuis lekker rustig is.
  2. Wanneer je een moment van rust wil inlassen (als je kind erg actief is geweest, veel indrukken heeft opgedaan).
  3. Wanneer je kind wat extra aandacht nodig heeft, omdat het hangerig of ziek is.

BoekStart en de Bibliotheek

Een leuke plek voor jullie samen om naartoe te gaan is de Bibliotheek. Je krijgt er het gratis BoekStartkoffertje met twee babyboekjes voor je baby cadeau en een gratis lidmaatschap voor je kind. Er is een speciale BoekStarthoek met babyboekjes. De Bibliotheek organiseert regelmatig ouder-kindactiviteiten. Dan wordt er meer verteld over voorlezen aan jonge kinderen en krijg je voorlees- en boekentips. Je ontmoet er ook andere ouders. 

• Download de BoekStartapp voor de nieuwste boeken- en voorleestips voor je baby, dreumes of kleuter.

• Bekijk 4x per jaar het e-magazine BoekStart voor jou! op boekstart.nl, met tips over de nieuwste boekjes en voorlezen.