De eerste 1.000 dagen – Teamwork

In geen enkele periode van je leven behaal je zoveel mijlpalen als in de eerste 1.000 dagen. En dat begint al vanaf het moment van bevruchting. In die periode verander je van slechts één cel tot een volwaardige peuter van twee. Heb je van begin af aan een goede start? Dan heb je daar je leven lang profijt van. Dat gaat zo ver dat het je kans op ziekten en zelfs je kansen op de arbeidsmarkt op latere leeftijd beïnvloedt. Ook onze hoofdredacteur Mark Schadenberg ziet als kersverse vader van zoontje Savi Lío het belang in van een goede start: “Als ouder heb je heel veel invloed op de omgeving van je kind in die eerste 1.000 dagen. Wij zijn daar vanaf de conceptie heel bewust mee bezig geweest.”

Naast dat in die eerste 1.000 dagen alle organen worden aangelegd, waar je het de rest van je leven mee moet doen, hecht je je ook aan de mensen die voor je zorgen. Je leert eten, drinken, kruipen, praten, lopen en je groeit ontzettend snel. Op het moment dat je hierin een valse start hebt, kun je daar je leven lang last van hebben. Niet voor niets zijn de eerste 1.000 dagen van een kleintje zo ontzettend belangrijk.

Samen sterk
“Als ouders ben je een team”, legt Mark uit. “Al vanaf het moment van conceptie zijn ik en mijn partner Joyce Joan daar bewust mee bezig. Ik ben van mening dat je als vader er moet zijn voor je vrouw. Hoe sterker je samen bent, des te gezonder komt het kindje ter wereld.” Als oud-militair en slaapcoach weet hij uit ervaring en gesprekken met anderen als geen ander wat een geboorte- en jeugdtrauma met een mens kan doen. “Het is zo belangrijk om die basis goed te hebben. Je kind draagt dat een leven lang met zich mee.” Daarnaast heeft hij zich ingelezen in het boek ‘De eerste 1.000 dagen’. “Daaruit leerde ik dat als een man proactief is tijdens de zwangerschap, en dus bijvoorbeeld mee gaat naar de verloskundige en helpt bij het uitzoeken van babyspullen, dat er minder vaak een vacuümpomp bij de bevalling aan bod komt en deze over het algemeen soepeler verloopt. Hoe beter de vader oprecht helpt in die periode, des te gelukkiger zowel hij als het kind de komende jaren zijn. Dat heeft te maken met een goede hechting, wat werkt op het gelukshormoon.”

ODE AAN OUDERS
De gezondheidsfondsen, (verenigd in de Samenwerkende Gezondheidsfondsen), zijn vanuit De Gezonde Generatie de campagne ‘ODE AAN OUDERS’ gestart. Met als doel meer waardering en steun te krijgen voor ouders en verzorgers tijdens de eerste 1.000 dagen van een kind. Deze campagne is onderdeel van de ambitie om de gezondste generatie ter wereld te realiseren in 2040. De Gezonde Generatie ziet de rol van ouders en verzorgers als cruciaal om alle kinderen een gezonde start te geven, wat zij het kind meegeven is van groot belang. “Je merkt dat ook aan je eigen kind’, aldus Mark. “Op het moment dat er minder stress en spanning in huis is, gaat je kind ook lekkerder gedurende de dag. Daarnaast is het kind echt een spiegel van de ouders. Net als dat de nacht de spiegel van de dag is. Wordt er veel gejengeld ’s nachts? Dan is er overdag vast te veel gebeurd. Hier heb je als ouders en verzorgers zelf invloed op.”

Ego aan de kant
Als ouders lekker in hun vel zitten, kunnen ze beter voor hun kindje zorgen. “Mijn eigen succes zet ik momenteel volledig aan de kant. Ik ga nu bijvoorbeeld even niet naar de sportschool en ik game niet meer met mijn vrienden. Dat komt wel weer als mijn ritme daar klaar voor is. En dat is niet erg, ik voel me daar goed bij. Ik besteed de kostbare tijd nu liever met mijn zoon.” Volgens Mark moet je in die eerste periode je nieuwe rol nog ontdekken. “Ik leer Joyce bijvoorbeeld ook opnieuw kennen. Alle aandacht gaat naar het kind, en hoe ga je daarmee om. Communiceer erover. Als je als ouders namelijk niet op dezelfde frequentie leeft, gaat het kind daarop reageren. En dat kan zorgen voor een neerwaartse spiraal. Daarnaast zijn mensen teveel bezig met wat anderen ervan vinden. Zet je ego aan de kant, dan word je echt een gezin. En verder, geniet van het moment. Die tijd met je kind krijg je niet meer terug.”

Het hoeft niet perfect te zijn
Mark is van mening dat je als vader ook in de eerste periode van je pasgeboren baby je steentje kunt bijdragen. “Ook als je vrouw borstvoeding geeft, zijn er genoeg manier om haar te ondersteunen. En je kleintje heeft daar uiteindelijk ook baat bij. Tijdens het geven van borstvoeding kan ik Joyce bijvoorbeeld wat te drinken geven. Of mijn zoontje bij me houden als zij even naar het toilet moet. In de ochtend lees ik met de kleine op de bank een boek zodat Joyce nog een aantal uurtjes kan slapen. Er zijn genoeg makkelijke taakjes die je als partner kunt doen om het voor de vrouw wat lichter te maken. Zo kan zij ook haar rust pakken. Daar heeft de kleine baat bij gedurende de rest van de dag. We zijn echt een team. En beiden weten we dat het allemaal niet perfect hoeft te zijn, we hoeven geen medailles op te hangen voor anderen. Zolang wij er samen zijn voor ons kind, geeft dat veel rust en weinig stress. En dan komt het echt allemaal wel goed.”

Meer weten?  
Kijk op www.1e1000dagen.nl

Kader:

De eerste 1.000 dagen

De eerste duizend dagen, geteld vanaf het moment van de bevruchting tot de tweede verjaardag, zijn cruciaal voor de rest van ons leven. Al vanaf het prille begin is het belangrijk dat zowel de eicel als de zaadcel superfit zijn. Die bepalen al in dat vroege stadium hoe we ons later kunnen ontwikkelen. Na 9 maanden in de buik worden we geboren en in alles wat je vanaf dat moment meekrijgt spelen onze ouders/verzorgers een belangrijke rol. Voor een gezonde start en gezonde generatie is investeren in de eerste duizend dagen dan ook van groot belang. Dat levert winst op voor de rest van ons leven. Daarom moeten we investeren in de belangrijkste mensen in het prille leven van een kind: de (aanstaande) ouders. Zij verdienen onze volle steun, onze erkenning en onze waardering. 

Prof. dr. Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam