What women want
De enige manier waarop je vader wordt, is door het te worden. Dat klinkt simpel, maar is ook doodeng. Wat staat je eigenlijk te wachten? En wat verwacht je geliefde (stiekem) van jou? Franke van Hoeven, auteur van het boek Ik denk dat ik het wel kan, helpt je op weg.
Vroeger was misschien niet alles beter, maar op het gebied van ouderschap was het in ieder geval wel lekker duidelijk. Moeder de vrouw wijdde haar leven aan het huishouden, de vader des huizes was kostwinner. Hij werkte lange dagen buiten de deur, en met een beetje geluk wisten de kinderen wie de man was die op zondag het vlees sneed. Moeders besteedden zestig uur per week aan het huishouden en de opvoeding van de kinderen. Belangrijke beslissingen werden samen gemaakt, of door de man – de baas in huis. End of story.
Tegenwoordig gaat het er anders aan toe. Vrouwen zijn de afgelopen decennia meer gaan werken, traditionele rolpatronen zijn veranderd. Daarmee ligt niets meer vast. Thuisblijfvader, allebei deeltijd werkend, allebei voltijd werkend, traditioneel: het kan en mag allemaal. Er zijn geen gouden regels of ijzeren wetten meer. Lucky us. Maar dat kan wel de vraag opwerpen: hoe ga je dat vaderschap aanpakken en zijn er dingen waar mijn geliefde blij van wordt? Nou, die zijn er zeker, aldus de moeders die ik het vroeg.
- Neem verlof op
In mijn tijd kreeg manlief twee vrije dagen, daar moesten we het mee doen. Hij nam vakantie op, maar na twee weken zat ik toch echt alleen thuis met mijn dochter. Dat was leuk, maar stiekem ben ik met terugwerkende kracht jaloers op vaders die er langer bij kunnen zijn. Neem je verlof op. Maak er gebruik van om te wennen aan jullie nieuwe situatie. Help met voeden ’s nachts, zorg alleen voor je baby (dan weet je pas écht hoe het is). Als jij verlof opneemt, hebben jullie beiden kans uitgerust weer aan het werk te gaan, als het zover is. Wel zo eerlijk, toch?
- Volg een cursus
Of luister een podcast. Lees een boek. Kijk een film. Zodat je een beetje beslagen ten ijs komt. Waarschijnlijk heb je niet van je vader of opa meegekregen hoe je dat nou doet, moderne vader zijn. Dus een beetje inlezen – luisteren of kijken kan geen kwaad. En er zijn inmiddels een heleboel leuke vaders die andere vaders willen helpen. Zie het bijgaande kader voor inspiratie.
- Hou het luchtig
Zodra je geliefde zwanger is, gebeurt er iets wonderbaarlijks. Ze maakt een levend wezend. Een mens. Dat is een superpower. Zoals je wel zult begrijpen slurpt dat bakken energie. Bovendien zorgt een overdosis hormonen ervoor dat je geliefde in een totaal ander mens verandert. Sommige vrouwen veranderen in monsters, sommige in weekdieren. Wat, dat weet je nooit vantevoren.
Ik ben een pittige Rotterdamse tante met brede werpheupen en een sterk gestel, maar tijdens mijn zwangerschap veranderde ik – tot grote ergernis van mezelf – in een zwak, huilend wezen. Gelukkig was mijn man zo lief om die tijdelijke staat niet serieus te nemen en de boel een beetje luchtig te houden. Door bijvoorbeeld YouTube-filmpjes van schattige meisjes met vlechtjes te laten zien, waarop ik steevast in janken uitbarstte. Vond hij hilarisch, en ik moest er (weliswaar iets later) ook om lachen. Ik was dolblij dat hij het vrolijk hield voor ons allebei, want dat maakte mijn zwangerschap stúkken draaglijker.
- Verwen haar
Dit is niet wat vrouwen per se verwachten, maar hier scoor je wél dikke punten mee, weet ik uit ervaring. Ren naar de winkel voor haar lievelingseten als ze zwanger is. Verwen haar met baargoud zodra ze is bevallen. Bevallen is een pittige klus. Probeer je maar eens in te beelden hoe het is als je een basketbal zou moeten uitpersen. Ja, dat is pijnlijk, ja er scheurt van alles uit, en ja, naderhand ben je doodsbang om te poepen. Hoe fijn is het om dan een ketting of ring cadeau te krijgen, een fles champagne, een kaartje met ‘Geweldig gedaan’ of een mixtape met jullie favoriete muziek? Om haar voor altijd te herinneren aan de grootste prestatie uit haar leven? Precies! Beter kun je het vaderschap niet beginnen. Oh, en doe daar ook het boek Ik denk dat ik het wel kan bij, van ondergetekende. Daar gaat je geliefde erg gelukkig van worden – beloofd!
- Verwen jezelf
Vader zijn is topsport. Zorg goed voor jezelf, dan kun je ook beter voor je gezin zorgen. Niet Netflix-bingen tot het krieken van de dag als je al rondloopt met wallen tot je kin. Niet elke avond aan de shotjes tot je kotsend boven de pot hangt. Niet elke avond frikadellen omdat je te moe bent om te koken. Bestel gezonde magnetronmaaltijden (bijvoorbeeld van Oh My Guts), ga op tijd naar bed, ga lekker buiten bewegen om fit te blijven.
6. Neem het initiatief
Af en toe pro-actief de handen uit de mouwen steken wordt enorm gewaardeerd. Sakia appte me: “Ik vond het zo fijn als hij uit zichzelf zei: ‘Laat mij die luier maar even doen’ of : ‘Blijf jij lekker zitten, dan breng ik de baby wel naar bed.’ Ik vond borstvoeding geven echt een aanslag op mijn lichaam qua energie en vermoeidheid. Dan is het fijn als er iemand naast je staat die meedenkt, dingen uit handen neemt en laat zien: we doen dit samen.’”
7. Bescherm haar
Nu lijkt het of ik een ouderwets verhaal ga afsteken, maar niets is minder waar. Want ik bedoel niet: sta met een knuppel klaar om iedereen die bij je geliefde in de buurt komt neer te rammen. Nee, ik bedoel iets anders. Zoals ik al even zei zorgen hormonen ervoor dat je geliefde soms niet zichzelf is. Negen maanden op, negen maanden af, die hormonen zitten ook na de bevalling nog danig in de weg. Zie je dat je geliefde te veel hooi op zich neemt? Harder werkt dan de bedoeling is? Borstvoeding geeft terwijl de bloederige korsten erbij hangen? Neem haar tegen zichzelf in bescherming, want ze gaat in deze periode makkelijk over haar eigen grenzen heen. Zeg dat voeding uit een flesje ook het beste voor jullie baby is (en bovendien makkelijk, omdat jij kunt helpen met voeden), houd een goed gesprek, schakel de huisarts in als jij denkt dat het de verkeerde kant op gaat. (En ik wil je niet bang maken, maar maar liefst 15% van de vrouwen krijgt een postpartum depressie en heel veel vrouwen hebben in lichtere vorm last van sombere emoties. Wees je daarvan bewust!)
8. Verdeel de taken
Sommige vrouwen vertelden me dat ze verlangen dat manlief precies de helft van de taken op zich neemt. Wietske: “Vanaf het begin dus ook 50% van de tijd ’s nachts eruit. Mijn vriend vindt dit prima, maar ik hoor om me heen dat lang niet elke man dat doet.” Ook bij Maaike zijn de taken 50/50 verdeeld: “Hij doet de vuilnis, belastingaangifte, klusjes in huis. Ik de kleding van de kinderen, sociale dingen zoals cadeautjes kopen. Was doen we allebei. We bespreken wie kookt of de kinderen haalt en brengt. Ik heb de kinderen op mamadag, hij op papadag.” Een soort lopendebandwerk, zoals ze zelf zegt. Overigens heeft ze daarbij ook een tip voor moeders: wees duidelijk. Communiceer. Verwachtingen uitspreken is key. Sommige vrouwen gaan ervanuit dat je helpt en raken erg gefrustreerd als dat niet het geval blijkt is. Maak afspraken, schrijf ze op, praat erover. Laat de mental load niet aan haar over, dat is echt heel erg 2017.
9. Neem de baby ook eens mee
Een moeder, die niet bij naam genoemd wilde worden, schreef me dat er een piepklein ergernisje was in haar verder smetteloze relatie: het feit dat hij altijd op stap gaat zonder kind, terwijl zij de baby wél overal mee naartoe sleept. Jane Doe, zo noem ik haar maar even voor het gemak, vertelde me: “Hij kan onze dochter net zo makkelijk meenemen naar een vriend als ik naar een vriendin zou doen. Waarom moeten de vrouwen theeleuten met de baby en gaan mannen ’s avonds de kroeg in zonder kind?” Gelijk heeft ze. Jij mag ook best theeleuten met een vriend. En jullie baby’s erbij.
10 Wees trots
Tot slot: wees trots op jezelf en negeer negativiteit. Iedereen heeft een mening over je vaderschap en niet iedereen zal je keuzes begrijpen. Maar weet je: wat je doet is fantastisch. Wat je gaat beleven, louter vanille. Draag je je wondertje voor het eerste in de draagzak, loop je door het park met je wondertje? Incasseer die bewonderende blikken! Harmke: “Mijn man was zo trots als een pauw toen hij voor het eerst voorop met onze dochter op de fiets kon.” En terecht. Want echt, het duurt misschien nog even maar je krijgt er zoveel voor terug.
Het vaderschap is prachtig, geniet ervan!
PS Mamacoach en therapeut Tilda Timmers heeft nog een gouden tip: “Moeders vertellen mij regelmatig: ‘Ik voel me niet gezien of gewaardeerd.’ Ze missen een complimentje af en toe, zoals: ‘Wat zie je er mooi uit.’ Enneh, een tik op de billen is not te same, dude. Complimentjes geven, dus. Of een bosje bloemen. Ook leuk.
Inspiratie!
Lezen
The Dad, Marcel Langedijk, Jan Heemskerk en Selwyn Senatori
Doe-leer-en-overleef-koffietafelboek voor vaders. Voor mannen die zich succesvol en relaxed door de opvoeding van het nageslacht heen willen slaan.
Vader op komst, Willem Bisseling
Alles wat je als moderne vader wilt weten staat in dit leuke en praktische boek. Handige tips, checklists en grappige verhalen, speciaal voor aanstaande vaders.
Kickstart je vaderschap, Robin van Tilburg
Zo creëer je de best mogelijke start voor je gezin en kun je je partner zo goed mogelijk ondersteunen.
In voor- en tegenspoed, maar alleen als jij de afwas doet, Ragna Heidweiller en Samuel Levie
De taken verdelen, Ragna en man Samuel Levie vonden het nogal een dingetje. Daarom ging Ragna op onderzoek uit: hoe doe je dat? Nou, zo dus!
Luisteren
Papamoethetdoen
Vaders Tim en Maarten nemen je mee in de alledaagsheid van hun huishoudens
Papa Podcast
Voor en door jonge vaders die het zelf ook niet allemaal weten
Dad or Alive
Manuel Venderbos en entertainmentdeskundige Eric de Munck praten met bekende vaders over de struggles van het vaderschap
Kijken
Proefkonijnen – Dennis en Valerio krijgen weeën (YouTube)
Dennis en Valerio krijgen de pijn van de bevalling toegediend via een speciaal apparaat. Eyeopener!
Breeders (via Ziggo)
Brits-Amerikaanse donkere komedieserie over het vooral totaal niet perfecte ouderschap
Babies (Netflix)
Documentaire uit 2010 over baby’s die tijdens hun eerste jaar zijn gevolgd op verschillende plekken ter wereld. Zeer relativerend!
Papadag (Videoland)
Vier vaders ontmoeten elkaar elke week een deel van hun papadag in het park
Ik denk dat ik het wel kan: het ideale (kraam)cadeau voor je (zwangere) geliefde!
Dit artikel is geschreven door Franke van Hoeven, freelance journalist en auteur. Ze schreef het boek Ik denk dat ik het wel kan, alles wat je wil weten voor een relaxed eerste jaar. In dit luchtige en vrolijke handboek vind je heerlijk, eerlijke verhalen van moeders (en hun struggles) en een heleboel tips en tricks van deskundigen om je leven als moeder makkelijker te maken. “Deze mom bible mag je niet missen”, aldus Famme.nl