Weer zwanger en veel banger

Maakten jullie eerder een miskraam mee? En zijn jullie nu opnieuw in verwachting? Dan voelt dat vaak heel anders. Hoe blij je ook bent met de nieuwe zwangerschap, zorgeloos zwanger zijn is er dan meestal niet meer bij. Arjan vertelt hoe dat bij hen ging: ‘Het duurde langer voordat we beiden echt weer konden genieten van de nieuwe zwangerschap.’

Een nieuwe zwangerschap kan een complexe mix van gevoelens oproepen. Blijdschap om de nieuwe zwangerschap, verdriet om wat je verloren bent en angst voor wat er mis kan gaan. Het kan zijn dat je je schuldig voelt naar het nieuwe kindje, omdat je weet dat stress voor de baby niet goed is. En omdat jij er anders mee omgaat dan je vrouw of vriendin, kan dit ook irritatie geven in de relatie.

Dit zijn de 3 meest voorkomende misverstanden over mannen en miskramen:

  1. Mannen hebben minder verdriet van een miskraam. Robert: ‘Mijn vriendin dacht dat het me niks deed, omdat ik er nooit over begon. Ik begon er inderdaad zelden over, want ik was bang voor wat ik zou oprakelen bij haar. Ik wist zeker dat ze weer zou gaan huilen, terwijl het net weer goed leek te gaan.’
  2. Mannen stappen er sneller overheen. Het lijkt misschien dat mannen er sneller overheen stappen. Rouwen vraagt een afwisseling van dóórleven en doorléven. Mannen zijn vaak beter in het weer oppakken van activiteiten. Ze gaan bijvoorbeeld eerder weer werken of sporten. Terwijl vrouwen over het algemeen meer tijd geven aan het voelen van het verdriet. 
  3. Voor mannen is een miskraam minder erg. Dat denken mannen zelf ook nogal eens. Dat het voor hun vrouw sowieso veel erger is. Dat zou kunnen, maar dat betekent niet dat er geen plek is voor hun eigen verdriet. Mannen houden zich vaak sterk. Daarmee ontzeggen ze zichzelf ook steun. Steun van hun partner of hun omgeving. Maar ook steun van de verloskundige, lotgenoten of een miskraamcoach.

Deze 3 veelvoorkomende misverstanden kunnen voor problemen kunnen zorgen voor jou als future dad, voor je partner en voor jullie relatie. Ga aan de slag om te zorgen dat het jullie niet opbreekt. 

Waarom is het slim om juist in deze nieuwe zwangerschap aan de slag te gaan met jullie eerdere miskraam?

  • Vaak wordt gedacht dat een nieuwe zwangerschap het eerdere verdriet wel heelt. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat dat niet zo werkt. De nieuwe zwangerschap geeft natuurlijk wel afleiding, maar dat betekent hooguit uitstel, geen afstel. 
  • Als jullie nu aandacht hebben voor jullie eerdere verlies, geeft dat rust. Het verstevigt jullie relatie en jullie kunnen de bevalling en geboorte met meer vertrouwen tegemoet gaan. Een moeder: “Voorheen was ik vooral in beslag genomen door het verdriet om mijn miskramen. Nu kan ik zelfs met vreugde uitkijken naar de komst van dit nieuwe kindje.”
  • Tot slot een heel praktische reden om juist in de zwangerschap hiermee aan de slag te gaan. Als de baby er straks is, hebben jullie logistiek en emotioneel gezien veel minder ruimte om er tijd voor te maken. 

Okay, dus je wilt nu aan de slag om met jullie eerdere miskraam om te gaan. Wat kun je doen?

Weer zwanger en veel banger? Wat kun je doen? 3 tips

Weet dat het heel normaal is dat jij en je partner allebei op je eigen manier omgaan met jullie verlies en met jullie nieuwe zwangerschap. Dat zit soms in man-vrouw-verschillen, maar vaker nog in verschillen tussen mensen.

  1. Praat over wat je voelt. Met je partner, maar ook met vrienden, familie of collega’s. Of lucht je hart op een online forum, zoals bijvoorbeeld de besloten facebookgroep van de vergeten vader. Voor moeders is er trouwens de besloten groep Miskraam Mama’s met een aparte groep voor vrouwen die zwanger zijn na een miskraam. 
  2. Vertel het aan het nieuwe kindje. Raphael legt uit hoe hij dat doet: ‘Ja, misschien gek, maar ik praat af en toe tegen het kindje in de buik van mijn vriendin. Ik vertel dat we het nu extra spannend vinden omdat het de vorige keer misging. En dat dit kindje ontzettend welkom is.’ Op www.miskraambegeleiding.nl/stappenplan vind je meer handige suggesties om er je kinderen over te vertellen. 
  3. Een tip van Jeroen: ‘Het hielp ons om samen het boek ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ in te vullen. Dat gaf houvast en er stonden toch vragen in die ik zelf niet kon verzinnen.’

En heb je meer nodig om met jullie verlies om te gaan? Zoek dan gerichte hulp. Dit is geen thema om mee aan te rommelen! Gun jezelf en je partner de juiste hulp, zodat jullie deze nieuwe zwangerschap met meer vertrouwen kunnen vervolgen. Kijk op www.miskraambegeleiding.nl/miskraamcoaches voor een gespecialiseerde coach bij jou in de buurt. Een eerste gesprek is altijd gratis. 

Alle goeds gewenst voor jullie!

Over Miriam van Kreij

Miriam van Kreij is de oprichter van Miskraambegeleiding Nederland. Sinds 2011 begeleidt ze ouders na hun miskraam of abortus. Miriam is de auteur van ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ en vakboeken voor professionals over miskraambegeleiding. Miriam geeft geaccrediteerde nascholingen aan verloskundigen, echoscopisten en gynaecologen. Meer op www.miskraambegeleiding.nl