PUT A RING ON IT
De een vindt het totale onzin, de ander vindt het een mooi idee: baargoud. Ook wel werpgoud genoemd. Baargoud is van origine een gouden sieraad dat de vrouw cadeau krijgt van haar partner nadat ze bevallen is van hun kind. Waar deze traditie precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk, maar het komt waarschijnlijk voort uit welgestelde families, waarin het schenken van goud werd gezien als een extra mogelijkheid om rijkdom te etaleren.
Inmiddels behelst baargoud meer dan alleen goud en is ook de insteek van de gift veranderd. Baargoud kan tegenwoordig alles zijn: van luxe merktassen tot een weekendje weg samen, van een (zelfgemaakt) kunstwerk tot een ring. Daarnaast dient baargoud niet meer om te laten zien hoe rijk je bent, maar is het vooral een symbolisch en persoonlijk cadeau om te laten zien dat je trots bent op je vrouw allemaal heeft doorgemaakt voor jullie samen.
In de landen om ons heen is de traditie van baargoud nog steeds volop gaande. In Groot-Brittannië bijvoorbeeld krijgt maar liefst 40% van de jonge moeders een luxe cadeau na de bevalling. In Nederland komen de vrouwen er wat bekaaider vanaf. Veel Nederlandse mannen lijken baargoud onzin te vinden.
Is baargoud een mooi cadeau of is het de zoveelste uitmelking van de commerciële zwangerschapswereld? Kinderen krijgen doe je samen, dus waarom zou je als partner je vrouw moeten belonen met een duur cadeau? Dat is een van de meest gehoorde reacties van (met name) mannen die het hele concept baargoud onzin vinden. Toch vindt een kleine meerderheid van de vrouwen volgens een poll van Ouders van Nu het krijgen van baargoud wenselijk en terecht. Dat neemt niet weg dat een kleine minderheid het eveneens flauwekul vindt. Ook bij deze groep vrouwen is het hoofdargument: het gaat om het kind dat je samen krijgt, niet om een materialistisch cadeau.
Of je baargoud nu geeft of niet, er zit aan het geven van officieel baargoud wel iets symbolisch. Zo kun je een sieraad cadeau doen aan je vrouw dat al in de familie zit en zo op een nieuwe generatie overgaat. Of een sieraad dat je vrouw later weer kan doorgeven aan jullie toekomstige (schoon)dochter, waardoor zo’n sieraad meteen een familiestuk wordt.
Ga je baargoud geven of niet? Het hangt natuurlijk helemaal af van hoe jij en je vrouw in de zwangerschap, of eigenlijk in het hele leven, staan. Vinden jullie het onzin, doe het dan vooral niet, maar zie je ook de symbolische kant van het verhaal, dan kan het een mooie (gouden!) kroon zijn op het samen krijgen van een kind.