DE TO DO-LIJST
Veel aanstaande vaders vinden het lastig zich voor te bereiden op de komst van hun baby. Je kan ontzettend veel doen om betrokken te zijn bij de zwangerschap en je mentaal voor te bereiden. Daarnaast zijn er ook tal van praktische zaken die geregeld moeten worden. Hoe beter je bent voorbereid op de komst van je kind, hoe relaxter jullie de zwangerschap én de bevalling doorkomen. Hieronder vind je per trimester een to do-list.
TRIMESTER 1
Bevruchting
Dat is alvast gelukt! Essentieel om de zwangerschap te beginnen.
Zwangerschapstest
Ook die hebben jullie al gedaan. Blijft een bijzondere ervaring om te zien dat er twee streepjes roze kleurden op de indicator. Best leuk om een foto van te maken, als herinnering. De indicator kun je natuurlijk ook bewaren, al zal die in de loop der tijd vervagen.
Check Voedingscentrum
De komende 9 maanden zal je vrouw op een ander dieet gaan. Het is raadzaam om gezond en voedzaam te eten. Daarnaast is er een aantal producten die niet goed zijn voor een zwangere vrouw en de baby. Zoals rauwe vis, rauwmelkse kazen, en bepaalde kruiden en specerijen. Zie ook het artikel ‘Wat zullen we eten?’ in dit magazine.
Geheimhoudingsplan
Afhankelijk van hoe ver je vrouw in de zwangerschap is, kun je een geheimhoudingsplan smeden met haar. Het is gebruikelijk (niet verplicht uiteraard) om pas na 12 weken – drie maanden dus – te vertellen dat jullie in verwachting zijn. Dit om de simpele reden dat de kans op een miskraam na die 12 weken zeer klein is. Tot die tijd is het aan jullie om te beslissen of je het naasten wilt vertellen of niet. En zo niet, hoe gaan jullie dat geheim houden? Succes!
Afspraak maken verloskundige
Je hebt dit blad meegekregen bij de verloskundige, dus dat is ook gelukt. De eerste afspraak bij de verloskundige is bij circa 8 weken zwangerschap. De tweede bij 12 weken, dan een bij 20 weken en hoe verder je vrouw in haar zwangerschap komt, hoe regelmatiger er afspraken zullen zijn.
Langs bij verloskundige
Probeer zo vaak mogelijk bij afspraken met de verloskundige te zijn, al zal niet elke verloskundige of zwangere vrouw zeggen dat het nodig is. Toch is het aan te raden. Niet alleen omdat je de steun en toeverlaat van je geliefde bent, maar het stimuleert je rol als betrokken vader in spé.
Groeiapp installeren
Wil je op de hoogte blijven van wat er allemaal gebeurt in de buik van je vrouw? Installeer dan een groeiapp. Er zijn tal van apps die de ontwikkeling van de foetus bijhouden. Van tuttige apps, tot wat meer algemene. Kijk bijvoorbeeld eens naar de app The Bump of de app Tuurlijk Schatje.
Termijnecho plannen
Met de verloskundigen worden verschillende echo’s gepland. De drie standaard echo’s zijn de termijnecho bij 10-12 weken, de 13-weken echo (nieuw) en de 20-wekenecho. De eerste is om de duur van de zwangerschap te bepalen en daarmee de uitgerekende datum. De tweede en derde zijn uitgebreid medisch onderzoek waarbij de foetus helemaal wordt doorgelicht. Wees erbij! Het is bijzonder en tevens zie je daadwerkelijk je kind-in-wording.
NIPT plannen
Het Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) is het meest gebruikte pre-natale onderzoek van het moment. De NIPT is een bloedonderzoek, waarbij wordt getest op zware afwijkingen bij de foetus, zoals Down-, Edwards- en Patau-syndroom. De NIPT vindt plaats tussen week 11 en 13 in de zwangerschap. Meer informatie hierover vind je op www.meerovernipt.nl.
Alcoholvrij inslaan
Tegenwoordig zijn er ongelofelijk goeie alcoholvrije bieren. En zelfs op het gebied van wijn zijn sommige alcoholvrije soorten goed binnen te houden. Handig voor jullie geheimhoudingsplan? Of gewoon omdat je super solidair bent met je geliefde?
Info-avond bezoeken
Er zijn veel info-avonden en cursus met betrekking tot zwangerschap. Lees je in, verdiep je, bezoek ze. Een goede ouder is op de toekomst voorbereid.
Zorgverzekering checken
Check samen met je geliefde welke zorgverzekering(en) jullie hebben. Sommige zorgverzekeringen zijn schappelijker naar zwangere vrouwen dan andere. Het kan raadzaam zijn te wisselen.
Trimester 2
‘Blije doos’ bestellen
Als je vrouw zwanger is staan er tientallen commerciële partijen klaar om jullie welkom te heten in de wereld van zwangerschaps- en babyproducten. En ze willen maar wat graag laten zien wat ze in hun assortiment hebben. Er zijn daarom tal van ‘blije dozen’ waarin producenten samples en cadeautjes geven in ruil voor je adres en telefoonnummer. Mocht je het interessant vinden, dan kun je op die manier al gratis spenen, flessen, badoliën en speelgoed ontvangen.
Kraamzorg regelen
Het lijkt nog zo ver weg, en dat is het eigenlijk ook, maar toch moet je al in het tweede trimester de kraamzorg regelen. Iedereen in Nederland die ene kind ter wereld zet heeft recht op ten minste 49 uur kraamzorg: een verpleegkundige hulp die bijstaat in de eerste 10 dagen na de geboorte. Regel dit samen met je geliefde.
Werknaam bedenken
Je vrienden en familie zijn inmiddels op de hoogte dat er een kleine op komst is. Vanaf hier begint het gissen naar hoe de baby dadelijk zal gaan heten, zeker als duidelijk is welk geslacht je baby heeft. De meeste stellen in verwachting verzinnen ene zogenaamde werknaam voor de baby-in-wording. Ontzettend handig!
Pretecho
Kunnen jullie niet wachten te weten welk geslacht jullie baby heeft? Vanaf week 15 heb je een goede kans om daarachter te komen. Tegen een vergoeding kun je dan een zogenaamde ‘pretecho’ plannen. Tijdens zo’n echo kan een verloskundige of echoscopist het geslacht kan zien.
Structureel echoscopisch onderzoek
De zogenaamde 20-weken-echo is in vaktermen bekend als het structureel echoscopisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt de baby helemaal doorgelicht en worden alle lichamelijk functies gecontroleerd en alle lichaamsdelen geteld en gemeten. Dit onderzoek, dat overigens niet verplicht is, duurt circa een uur en is best spannend en bijzonder. Wees erbij!
Geslacht bekendmaken
Het is niet voor iedereen weggelegd, maar de Amerikaanse traditie van de ‘gender-reveal-party’ is inmiddels ook overgewaaid naar Nederland. Tijdens zo’n feestje maak je op ludieke wijze aan je familie en vrienden bekend welk geslacht de baby zal hebben. Google even op ‘gender reveal’ en er zijn tal van voorbeelden hoe je dit kan doen… (als je wilt).
Erkennen
Als je niet getrouwd bent, of geen geregistreerd partner bent, moet je als vader de vrucht – dat is de officiële benaming – al voor de geboorte erkennen bij de gemeente. Dat kan op elk mogelijk moment tijdens de zwangerschap. Door de vrucht te erkennen geven de aanstaande moeder en jij aan dat jullie het er behoorlijk over eens zijn dat jij de vader bent. Bij het erkennen geef je ook aan welke naam het kind krijgt. Achternaam welteverstaan, want de voornaam of namen geef je pas door bij de aangifte, binnen drie werkdagen na de geboorte.
Kinderopvang uitzoeken
Er is een drastisch gebrek aan pedagogisch medewerkers op de kinderopvang. Het resultaat daarvan is dat er ook een drastisch gebrek aan plekken is op de kinderopvang. Wees er dus vroeg bij en oriënteer je al tijdens het tweede trimester op verschillende crèches, zodat je verzekerd bent van een paar dagen opvang (mocht je daar gebruik van willen maken natuurlijk).
Vakantie plannen
Als de baby er over een aantal weken is, zullen jullie een hele periode weinig tijd en aandacht voor elkaar hebben. Probeer in dit trimester nog een vakantie voor jullie samen te plannen. In de volksmond wordt zo’n vakantie ook wel ‘babymoon’ genoemd. Nu voelt je geliefde zich nog fit en mobiel genoeg voor een onbezonnen weekje samen weg.
Inkopen doen
Je hebt een waslijst aan spullen nodig als er een baby komt. Een wieg, een kinderwagen, een matras, flessen, spenen, kruiken kleren, etc. Begin op tijd met inkopen! Zie een volledige checklist inkopen elders in dit magazine.