Bepakt, bezakt en bekaf
Je kent ze vast wel. Van die gezinnen die wanneer ze op vakantie gaan de indruk wekken dat het allemaal vanzelf gaat. Precies de juiste spullen mee, stralend weer en dito humeur en vooral, blije kinderen: Instagram staat er vol mee. Daar klopt natuurlijk niets van. Reizen met jonge kinderen is hard werken en met een beetje geluk kom je er zowaar aan toe om te ontspannen. Met onderstaande tips ben je alvast op de goede weg.
Verwachtingen
Het geheim van reizen met kleine kinderen is heel simpel: verwacht niet dat het gaat zoals je van tevoren bedacht hebt. Vooropgesteld dat het een goed idee is er even tussenuit te gaan – juist wanneer je daar eigenlijk te moe voor bent – is het van belang je te realiseren dat ‘vakantie vieren’ na gezinsuitbreiding een heel andere betekenis heeft gekregen. Niet alleen moet je tweemaal zoveel spullen meeslepen, het doel is ook anders. Waar je eerder op de plaats van bestemming zo snel mogelijk het zwembad in dook of een cocktail met een rietje regelde, zul je nu alles in het werk moeten stellen om een situatie te creëren die vergelijkbaar is met hoe je het normaal ook zou doen. Rust, reinheid en regelmaat, maar dan op 30 vierkante meter en zonder vaatwasser. Cabaretier en vader van drie jongens, Jasper van Kuijk zegt daarover het volgende: ‘Ik tolereer vakantie. Als ik er ben vind ik het prima, maar ik kan niet zeggen dat ik van tevoren enthousiast word van het idee om al je spullen in een koffer te duwen en ergens anders verder te gaan leven, maar dan onhandiger. Laat staan van het regelgebeuren dat eraan voorafgaat.’ En dat is precies wat vanaf nu vakantie is: het zorgen gaat door, maar dan zonder het comfort van thuis. Onthoud hierbij wel: als de kinderen het naar hun zin hebben, wordt het vanzelf weer leuk.
Onderweg
Een goede voorbereiding is het halve werk. Nou, dat geldt zeker voor wie met kinderen de hort op gaat. Alles waar je voor vertrek van denkt dat het wel eens van pas zou kunnen komen, verdient een plekje in de bagage. Een verfomfaaid Nijntje-boekje kan zomaar eens het verschil maken tussen de afslag missen en in een banlieue van Parijs terechtkomen of relaxed de Route du Soleil af kachelen. Sowieso is een uitgebreide paklijst aan te raden. Sla deze meteen ergens op zodat je deze een volgende keer weer kunt hergebruiken. Wie echt goed voorbereid wil zijn, zorgt voor een aantal kleine cadeautjes voor onderweg. Bij elke tussenstop wacht er een (suikervrije) lolly, verrassingsei of speelgoedje als beloning voor het in papa en mama gestelde vertrouwen. Mits de achterbank zich aan de vooraf afgesproken regels gehouden heeft natuurlijk. Een bingokaart met plaatjes van dingen op de route kan een leuke bezigheid zijn voor wat oudere kinderen. En anders is er altijd nog de tablet voor een gegarandeerd soepel verloop van de tocht. Of je nu ‘s nachts vertrekt zodat er op de achterbank geslapen kan worden, of liever overdag rijdt: de vakantie is begonnen zodra de reis van start gaat. Dus maak er een feestje van!
Vliegen
Wil je graag naar de zon – en wie wil dat nou niet tijdens de donkere winterdagen – dan ontkom je er niet aan het gezin per vliegtuig te verplaatsen. Verwacht geen medelijden van je medepassagiers als je kind al begint te huilen voordat het vliegtuig opgestegen is. De beste methode om met de boze blikken om te gaan is je schouders erover ophalen en te blijven lachen, ook al moet het vanuit je tenen komen. Voor de zekerheid kun je een paar setjes oordopjes meenemen. Die kun je uitdelen aan de chagrijnen om je heen of lekker voor jezelf gebruiken. Er zijn een heleboel handige koffertjes te krijgen speciaal voor gemaakt voor kinderen, waar ze zelf hun speelgoed in kunnen stoppen en die meteen fungeren als wagentje om je kinderen mee over het vliegveld te slepen. Zo heb je de bijvoorbeeld de ‘Trunki’ en de ‘JetKids’ van Stokke. De meeste zijn geschikt om aan boord als gratis accessoire mee te nemen omdat ze onder de stoel passen. Check dit wel even, anders sta je straks te pinnen bij de gate. Op de meeste vliegvelden is er een speciale rij voor families bij de veiligheidcontrole. Vaak moet je even zoeken en is deze rij gedeeld met mindervaliden of mensen die op het vliegveld werken. De medewerkers zijn er doorgaans net wat geduldiger dan in de reguliere rijen en er is een soort box waar kinderen tijdelijk geparkeerd kunnen worden zodat jij je handen vrij hebt om je kinderwagen te demonteren en de flesjes met melk en water van de andere bagage te scheiden. Deze vloeistoffen mag je trouwens gewoon meenemen aan boord totdat je kindje twee jaar is. Blikjes Red Bull zijn dan weer niet toegestaan. Tip: ga eens met de trein.
Slapen
Kinderen en slapen hebben op z’n zacht gezegd een ingewikkelde verstandhouding. Ik ken zelfs ouders die om die reden helemaal nooit meer een nachtje met het gezin de deur uit gaan. Omdat ze weten dat het gedoe oplevert, dat het niet waard vinden en ja, vakantie dat hoort nou eenmaal iets leuks te zijn. Daar horen dus geen gezinsdrama’s bij over kriebeldekens, nachtelijke escapades of algehele slaapstaking. Toegegeven, het is elke keer weer even spannend. Vooral de eerste nacht. Hier moet je gewoon doorheen. Houd vooral vast aan het slaapritueel van thuis, maar kom je onverhoopt een keer niet uit met de bedtijd of valt er een slaapje overdag in water, geen ramp. Kinderen begrijpen best dat het tijdens de vakantie net even anders gaat dan thuis. Laat de teugels een beetje vieren en kruip met het hele gezin bij elkaar in bed wanneer iedereen om vier uur ‘s nachts wakker is door het tijdsverschil. Wel zo gezellig.
Alternatieven
Voor wie nu denkt: wat een gedoe allemaal, hier heb ik helemaal geen zin. Er zijn alternatieve opties om er toch even uit te zijn. Ga bijvoorbeeld eens met een bevriend gezin op vakantie met kinderen in min of meer dezelfde leeftijd. Gedeelde smart is halve smart, maar gedeelde vreugde is dubbele vreugde, zeggen ze. Kunnen de kinderen mooi met elkaar spelen en in de avonden is er altijd een oppas aanwezig. In theorie dan. Het kan ook zijn dat je elkaar hierna nooit meer wilt zien. In dat geval moet je nieuwe vrienden zoeken. Tot slot is er altijd nog de optie opa en oma. Kijk ze lief aan en knijp er snel met z’n tweetjes tussenuit. Voor een nachtje, of twee. Fijne vakantie!
Tim Gouw is schrijver van het boek De thuisblijfvader en maakt de podcast Papa moet het doen waarvan bijna iedere woensdag een nieuwe aflevering verschijnt op Apple Podcast, Spotify en in alle andere podcast apps. Hij woont samen met zijn vrouw in Spanje en is vader van een dochter (4) en zoon (2).