EN NU DE PUFCURSUS NOG…
De naam is bepaald, de kinderkamer bijna klaar, de wandelwagen uitgezocht: nu nog een zwangerschapscursus. Tja, hij staat vaak op het standaard lijstje van ‘things to do’ als je een kind verwacht. De kans is groot dat je nu aan een pufcursus denkt en de moed al in je schoenen voelt zakken. En terecht!
Een pufcursus is niet van deze tijd
Zo’n cursus waar je als partner één keer mee mag om een beetje ongemakkelijk mee te puffen en wat te masseren is niet meer van deze tijd. Wist je dat jouw aanwezigheid tijdens de bevalling een hele trits aan wetenschappelijk bewezen positieve effecten heeft? Op je partner en de beleving van de geboorte, maar ook op het beloop van de bevalling en zelfs op jullie ongeboren kind! Als jij meer leert dan een beetje meepuffen dan ga je echt het verschil kunnen maken.
Het vijfde wiel aan de wagen
Toch kan het voelen alsof jij als partner niet zo’n hele grote rol hebt in deze zwangerschapswereld. Het is erg gericht op de zwangere en je kunt je gauw een beetje het vijfde wiel aan de wagen voelen. Dat gevoel wordt mogelijk versterkt door het stereotiepe beeld van de partner die er maar een beetje onbeholpen bij staat. En begrijpelijk misschien, zíj verzet al het fysieke werk en dat kan jij onmogelijk van haar overnemen. Toch is jouw steun het allerbelangrijkste tijdens de geboorte.
Keizersnede, inleiding, knip
Want hoe goed je partner zich ook voorbereidt, zich kan ontspannen en kan ademen, een bevalling gaat vaak gepaard met de nodige hobbels en uitdagingen. Een keizersnede, een inleiding, een knip; realiseer je dat 70% van de stellen te maken krijgen met medische interventies. Dat hoeft echter geen enkele afbreuk te doen aan je beleving, want die gaat namelijk niet zozeer om de pijn, de duur of de wijze van bevallen, maar om je veilig en gehoord voelen. En daarin speel jij als partner een cruciale rol.
Regie behouden
Want stel je voor dat er opeens een vacuümpomp en knip gesuggereerd wordt, je vrouw twijfelt en de hulpverlening vervolgens afwachtend naar jou kijkt. Als je geen kennis van het proces hebt, zal je er wellicht naar neigen de wens te volgen van de hulpverlening. Dit is hét moment om achter je geliefde te blijven staan en te zoeken naar wat jullie nodig hebben om echt mee te kunnen beslissen in deze situatie. Niets is zo traumatisch als wanneer er in een uiterst kwetsbaar moment óver jullie en jullie kindje beslist wordt. Regie behouden doe je door vragen te stellen om de beslissing te toetsen. Want als jullie begrijpen wat er gaat gebeuren en waarom, pas dan kun je ook met zoiets ingrijpends weloverwogen instemmen zonder dat dit tot een trauma hoeft te leiden.
Jij bent het die met een helder brein de communicatie met de hulpverlening onderhoudt, die de vragen stelt en ervoor zorgt dat jullie alle stappen begrijpen en volledig met hoofd én hart kunnen meebeslissen. Daarnaast zorg je voor alle randvoorwaarden waardoor je partner zich zo veilig voelt dat ze alles los kan laten en zich volledig op het fysieke proces kan focussen. Jij bent haar rots in de branding.
Continue steun
Want luister even naar het effect dat jij hiermee hebt.
Het is wetenschappelijk bewezen dat vrouwen die zich tijdens de geboorte continu gesteund voelen minder behoefte hebben aan pijnstilling, sneller bevallen, minder kans hebben op kunstgrepen (dus minder vaak een keizersnede of vacuümpomp nodig is) en daarmee dus vaker vaginaal bevallen. En best of all: zij kijken meer tevreden terug op hun bevalling, ongeacht het beloop.
Geen rocketscience
Ok, duidelijk, je bent dus belangrijk en wat jij doet doet ertoe. Maar wát ga je dan in hemelsnaam doen?
Het is geen rocket science, maar een wezenlijk verschil maken door degene die moet baren serieus te nemen en te steunen. Je bent supporter, coach en verzorger, en de woordvoerder op het moment dat de aanstaande moeder niet meer voor haar eigen belangen kan opkomen. Je kunt de regie behouden, ook als het spannend wordt. En daarvoor hoef je echt geen opleiding te volgen tot verloskundige. Je kan meedenken op het niveau van je geliefde die moet baren, je probeert je in te leven en actie te ondernemen.
Gelijkwaardig voorbereiden
Om je zo betrokken op te kunnen stellen en mee te denken, moet je wel begrijpen wat er gebeurt. Dan is één keer meepuffen in een partnerles tijdens de zwangerschapscursus dus echt niet voldoende. Je wil je eigenlijk op precies dezelfde wijze voorbereiden als je vrouw. Dus dezelfde informatie krijgen op basis waarvan jullie dan samen gaan bedenken wat er nodig is om je veilig en gehoord te voelen. Op die manier krijgen jullie nieuwe inzichten. In elkaar, in het proces van ouders worden en het lokt vaak veel verbindende gesprekken uit, die -let’s face it- ook echt een basis leggen voor de uitdagingen die het ouderschap nog met zich mee gaat brengen.
Zin in!
De komende tijd zullen je er allemaal nieuwe en onbekende dingen om de oren gaan vliegen. Maar vergis je niet, ook voor je partner is dit onbekend terrein. Ook al gaat haar lichaam het doen, zij weet net zo goed niet wat ze kan verwachten. Het is zó fijn om het gevoel van verantwoordelijkheid voor een goede afloop van de bevalling te delen. En dat kan dus! Zorg dat je een zwangerschapscursus vindt die jullie gelijkwaardig aanspreekt en die verder reikt dan een beetje meepuffen en masseren. Die ook de hobbels en uitdagingen als een keizersnede, een inleiding en een knip niet onbesproken laat, zodat je op de echt belangrijke momenten regie kan behouden. Een cursus waar jouw rol serieus genomen wordt en waar je alle keren mee mag.
Oprecht: Je zou er bijna zin in krijgen…
[KADER + foto] Drs Mama
Er zijn tal van prettige zwangerschapscursussen voor aanstaande vaders en moeders samen. Zo zijn er de cursussen van Drs Mama. Zij zijn twee artsen op missie om de geboortezorg te veranderen. Voor een goede en realistische voorbereiding op de bevalling is leren puffen en ontspannen niet meer afdoende. 70 procent van de stellen krijgt te maken met medische interventies en het is nalatig om aanstaande ouders daar niet op voor te bereiden.
Daarnaast vinden zij dat partners veel meer betrokken moeten worden rondom de geboorte en het ouderschap. Niet alleen tijdens de geboorte oefenen zij met hun steun een positief effect uit, ook daarna zorgt hun betrokkenheid voor meer gelijke kansen. Zo worden onder andere zorgtaken gelijkwaardiger verdeeld, hebben ook partners meer kans op een goede hechting met de baby, krijgen vrouwen betere kansen op de arbeidsmarkt en bevordert de aanwezigheid van partners de emotionele en intellectuele ontwikkeling van kinderen.
Om die reden geven zij (online) zwangerschapscursussen voor beide ouders. En om de beeldvorming te veranderen is er een podcast met geboorteverhalen door vaders en moeders. Zie ook www.drsmama.nl